memoriam Jan Winterink   


 
 
In Memoriam       
Jan Winterink   
"Ome Jan"    

 

 
 
 
 

 
 
Erelid Jan Winterink als Havenmeester op 26-06-2015 

 

Ik neem u even mee terug naar 1995/96 naar de oude haven aan de overkant waar nu de nieuwe huizen staan.
De havenkom was aanmerkelijk groter geen betonnen kademuur maar een groene grasoever.
De haven beschikte over een groen strook van zo’n 3 a 4 meter breed afgescheiden door een hek en op de grasstrook over de volle lengte van de haven een tegelpad van twee tegels breed.
Er was geen clubhuis al hadden we een soort Pipowagen waar een toilet en een koffiezet mogelijkheid was. In het hek uiteraard een deur waarboven de letters WSVD dezelfde letters die nu nog boven de ingang te zien zijn.

In het water vier verschillende steigers twee steigers die waren aangekocht, één steiger zelf gemaakt van twee grote tanks achter elkaar die diende als drijvers en daaraan vast een aantal zijsteigers gelast. De laatste steiger was de mooiste gekregen van de gemeente met daarbij een toiletgebouwtje wat ook nog in onze nieuwe haven is gebruikt voordat het huidige toiletgebouw een feit werd.De steiger is nu nog steeds in gebruik dat is nl de laatste steiger in onze huidige haven. Dat was een steiger waarbij de palen niet tegen de steiger maar in de steiger waren geplaatst. De plekken waar de palen gezeten hebben zijn nog zichtbaar.Was onze passantensteiger er konden ongeveer 6 a 8 boten afmeren. Is ook jarenlang een afspraak geweest tussen de gemeente en de WSVD er moesten permanent 8 plaatsen beschikbaar zijn voor eventuele passanten.
Een eenvoudige haven dus met weinig voorzieningen je kon er douchen je vuil kwijt en dat was het. Volledig zelf supporting door de leden onderhouden  en totaal denk ik een 40 á 45 ligplaatshouders. Een zeer zuinige penningmeester die alle rekeningen bij de Drontenaren thuis kwam brengen op zijn fiets, scheelde weer postzegels.

Het was denk ik september 1995 dat Jan met zijn Berber kwam binnenvaren met het verzoek of hij hier voor de winter een ligplaats kon krijgen.
Dat fenomeen kende wij niet je werd lid een kreeg een ligplaats voor minimaal een jaar of je was passant voor een paar dagen.
Bovendien was het voor die tijd een grote boot. Ik denk dat de grootste boot toendertijd tien meter was. Geen probleem dan wordt ik lid en wil graag een ligplaats voor een jaar zei Jan.
Ook toen wilde je wel graag weten wie je binnenhaalde dus de toenmalige havenmeester Wim Blankendaal en onze technische man Cees van de Merwe gingen eens kijken bij Jan aan boord en de uitkomst is u allen bekend. Jan ging nooit meer weg.

Hier begint dan ook de story Jan en WSVD. Jan een joviale vitale kerel van 68 jaar was spoedig ingeburgerd en al heel gauw een echte WSVD er. Als en dan vooral s’winters de havencommissie aan het werk was werd er steevast koffie gedronken bij Jan aan boord.
In feite een beetje clubschip in het klein. De ledenvergaderingen toendertijd, ook twee per jaar, werden gehouden in het Dok of de Triminn.
Doordat Jan op de haven woonde werd hij al spoedig de spil hij ontving de passanten wees ze een plaatsje aan de passantensteiger maakte ze wegwijs, gaf informatie over de omgeving kortom Jan rolde a.h.w. in de rol van havenmeester.

Hoe zijn we nu aan dit clubschip gekomen?
Het was Paul van der Linden meen ik die op zijn vakantietocht met zijn boot te gast was in Leerdam, die vereniging had met steun van de gemeente een prachtig clubhuis gebouwd en had een drijvend clubhuis te koop.
Zou dat niet iets voor ons zijn.
Niet iedereen enthousiast natuurlijk maar uiteindelijk is toch een delegatie naar Leerdam getogen hebben de boel bekeken en er werd besloten het clubschip te kopen.
Eerst nog laten keuren door expertise bedrijf van de Heuvel uit Dronten en die was vol lof.
Het clubhuis is gebouwd op een ponton van een pont die jaren dienst had gedaan op een van de rivieren en had overal een dikte van minimaal 7 mm. Kan nog jaren mee en was veel meer waard dan de fl 26000,- die onze vereniging er uiteindelijk voor heeft betaald.
Het expertise rapport ligt ongetwijfeld nog in onze archieven Het schip moest uiteraard naar Dronten worden gevaren een behoorlijke klus die werd geklaard door een duwsleepboot de Jason ik meen voor fl 900,-.
We moesten wel een aantal matrozen leveren tijdens de vaart. Wim Blankendaal, Co Croneman en ik waren de uitverkorenen en in twee dagen  is het schip  via de Linge, Merwedekanaal, Amsterdam Rijnkanaal, Oranje sluizen Lelystad naar Dronten gevaren.
We hebben geslapen naast de bar in de voorhaven bij de Blocq van Kuffeler en ik kan u verzekeren het was voor het slapen gaan bar gezellig. Drie matrozen en de kapitein van de Jason. Is een verhaal apart.
Bij aankomst in onze haven was het Jan die zich over het clubschip ontfermde, tenslotte had jij je horecapapieren en de nodige ervaring in de horeca dus Jan werd beheerder van de kantine.
Samen met een aantal dames heb jij jaren gezorgd voor gezelligheid op de zaterdagmiddag, tijdens de ledenvergaderingen en voor de dames op gezette activiteiten bv met Pasen en de Kerst Jan jij was voor de vereniging een geschenk uit de hemel.
Wat heb jij niet gedaan zou ik zeggen havenmeester, kantinebeheerder, onderhoud voor een ieder een vraagbaak

kortom Jan jij bent de WSVD.

Winterink Staat Voor Doen.


 

Kom in een andere haven en zeg ik kom uit Dronten grote kans dat men zegt is Jan ernog doe hem de groeten, Jij was het visitekaartje.
Ook nu nog Jan bij mijn weekje havendienst heb ik het gemerkt men meert af bij de passantensteiger en men vraagt is Jan er nog.
Altijd aanwezig, behulpzaam en vriendelijk.
Er zijn de afgelopen twintig jaar nogal wat functiewisselingen geweest bij de vereniging maar jij bleef uiteindelijk was je de meeste ervaren man in de haven.
Op de hoogte van het reilen en zeilen van de vereniging wil je wat weten praat met Jan.
De laatste vier jaren kennen wij het systeem van de assistenthavenmeesters om jou te ontlasten in drukke tijden.

Op dit moment in feite een achterhaald systeem met onze nieuwe havenmeester een jonge en krachtige kerel.
Wat moeten de griize duiven nog doen zou je zeggen,

Gedurende twintig jaar heb jij je ingezet voor de vereniging
en dat op vele fronten,
onbetaalbaar Jan, en daarvoor heb ik respect en wil je daarvoor ik denk ook namens de vereniging bedanken.
Een vrijwilliger met het hart op de goede plaats.

Ik wil eindigen met een gedichtje wat ik vond op internet

Jij hebt dit zoals gezegd meer dan waar gemaakt de afgelopen 20 jaar.
Daarom heb je het erelidmaatschap ten volle verdiend.

Ik vind het een voorrecht jou te kennen en ik hoop dat je nog lang in ons midden blijft.


Het ga je goed Jan.

Jan Kurk
26-06-2015

 


Gepubliceerd op 16-05-2022

| Privacyverklaring | All Rights Reserved to WSVD te Dronten |

| Watersportvereniging Dronten | Postbus 6 | 8250 AA | Dronten | 0321 337879 | KVK 40059274 |